Η είσοδος του παιδιού στο σχολείο είναι ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία της ανάπτυξης του. Τώρα αρχίζει η φάση της κοινωνικοποίησης του, με όρους σκληρούς θα έλεγα, αφού μόνο του θα πρέπει να κινηθεί στον καινούριο μικρό κόσμο της τάξης του: ο μικρός πρίγκιπας και η μικρή πριγκίπισσα μόνοι τους πλέον θα δημιουργήσουν μακριά από το επιδοκιμαστικό βλέμμα της μαμάς ή του μπαμπά, θα μαλώσουν μεταξύ τους, θα διεκδικήσουν πράγματα, θα διαλέξουν τους φίλους τους, θα χάσουν ή θα κερδίσουν σε κάποιο παιχνίδι, θα χτυπήσουν και θα πονέσουν και όλα αυτά σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, όπου οι κανόνες δεν τίθενται από τους γονείς και που το σημαντικότερο ίσως είναι ότι σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να ισορροπήσουν γιατί θα βρεθούν πάλι, την επόμενη μέρα??.μέχρι το τέλος της χρονιάς. |
Ουσιαστικά βέβαια αναφέρομαι στην πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο, για τα περισσότερα παιδάκια, ενώ για αυτά που από πολύ μικρή ηλικία πήγαιναν σε παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο είναι απλά μια συνέχεια.
Μιλήστε στο παιδί με ενθουσιασμό για τις προσωπικές σας εμπειρίες, όταν για πρώτη φορά βρεθήκατε και εσείς στα θρανία, πόσο υπέροχο είναι να κάνεις φίλους, να μαθαίνεις καινούργια πράγματα. και να δημιουργείς. Ακόμα τονίστε του, ότι τώρα θα εργάζεται σχεδόν σαν και σας, εκείνο πηγαίνοντας κάθε μέρα στο σχολείο, ακριβώς όπως εσείς πηγαίνετε κάθε μέρα στον τόπο της εργασίας σας.
Πηγαίνετε μαζί να του αγοράσετε τα απαραίτητα για την φοίτησή του. Αφήστε το να διαλέξει σχέδια και χρώματα, φανταστείτε μαζί πώς θα είναι η καινούργια του ζωή. Και τις πρώτες 2-3 μέρες, αν δείτε δάκρυα στα μάτια του, μην ανησυχήσετε, μόλις φύγετε θα στεγνώσουν. Όσο δυνατά και αν φωνάξει και κλάψει, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε αμέσως. Όσο περισσότερο παραμείνετε, τόσο το χειρότερο.Αν συνεχιστεί η αντίδραση του παιδιού, είναι καλύτερα να το μάθετε από τις νηπιαγωγούς. Συνήθως τα παιδιά που έχουν αποκτήσει από νωρίς κάποιο βαθμό αυτονομίας (αυτό συμβαίνει όταν κοιμούνται στους παππούδες ή σε κάποιον άλλο συγγενή ) προσαρμόζονται πολύ γρήγορα στο νέο περιβάλλον, μακριά από τους γονείς τους. Γενικότερα, η πλειοψηφία των παιδιών δε παρουσιάζει προβλήματα και όλα πηγαίνουν πολύ καλά.
Τελειώνοντας ας τονιστεί πως ο καλύτερος τρόπος για να μεταδώσετε κάτι στο παιδί σας είναι να γίνεται εσείς οι γονείς του το ζωντανό παράδειγμα.