Εννέα εναλλακτικοί δρόμοι για όσους απέτυχαν στις πανελλήνιες

 

Αποτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις δεν σημαίνει αποτυχία στη ζωή. ΓιΆ αυτό το λόγο η ?Μ? παρουσιάζει σήμερα εννέα εναλλακτικούς δρόμους που μπορούν να επιλέξουν οι νέοι και νέες μετά το λύκειο, εφόσον φυσικά δεν επιθυμούν να δοκιμάσουν πάλι την τύχη τους.

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

?Ο καθένας έχει πολλές δυνατότητες να βελτιώσει τη ζωή του?, τονίζει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας στο ΚΕΣΥΠ Νεάπολης Δυτικής Θεσσαλονίκης Χρήστος Αντωνίου, με τη βοήθεια του οποίου συγκεντρώθηκαν τα παρακάτω στοιχεία. Επομένως, εκτός από τη συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις την επόμενη χρονιά, ο υποψήφιος που δεν κατάφερε φέτος να εισαχθεί σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, έχει τις εξής εννέα διεξόδους:


1) Να υποβάλει αίτηση για την εισαγωγή του με το βαθμό του απολυτηρίου στα δημόσια ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας (από 1 έως 9 Σεπτεμβρίου).


2) Να υποβάλει αίτηση για την εισαγωγή του με το βαθμό του απολυτηρίου στα δημόσια ΙΕΚ του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ΟΤΕΚ στην Περαία (από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου).


3) Να υποβάλει αίτηση για την εισαγωγή του με το βαθμό του Απολυτηρίου στα ιδιωτικά ΙΕΚ (από 5 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου). Μέσα στην ίδια περίοδο μπορεί να υποβάλει αίτηση σε κάποιο από τα κολέγια που λειτουργούν με τη μέθοδο του Franchising στην Ελλάδα και συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εν λόγω κολέγια, που προσφέρουν κυρίως οικονομικές ή σπουδές στην πληροφορική, δεν θα μπορούν να απονέμουν πανεπιστημιακούς τίτλους, αλλά μελλοντικά, εφόσον υπάρξει ρύθμιση, θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.


4) Να υποβάλει αίτηση για την εισαγωγή του με το βαθμό του απολυτηρίου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) στην Πάτρα ή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου τον προσεχή Νοέμβριο (η επιλογή γίνεται με κλήρωση).
5) Να υποβάλει αίτηση για την εισαγωγή του με το βαθμό του απολυτηρίου στις Ανώτερες Σχολές Χορού, Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης Αθήνας και Θεσσαλονίκης τώρα το Σεπτέμβριο.


6) Να υποβάλει αίτηση για την εισαγωγή του με το βαθμό του απολυτηρίου στις δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του υπουργείου Παιδείας, του ΟΑΕΔ ή του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στην Περαία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.


7) Να υποβάλει αίτηση για την εισαγωγή του με το βαθμό του απολυτηρίου στα ωδεία και τις μουσικές σχολές της Θεσσαλονίκης.


8) Να υποβάλει αίτηση για την εισαγωγή του με το βαθμό του απολυτηρίου στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τη Σχολή Λιμενοφυλάκων (έως 08 Σεπτεμβρίου).


9) Μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για το διορισμό του με το βαθμό του απολυτηρίου στις στρατιωτικές μονάδες και των τριών σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας (στρατός ξηράς, ναυτικό και αεροπορία), όταν ανακοινωθούν προκηρύξεις θέσεων.

 

  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ Ποιες είναι οι δημοφιλείς ειδικότητες. Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής και Προσχολικής Αγωγής, Δραστηριοτήτων, Δημιουργικότητας και Έκφρασης είναι οι πέντε δημοφιλέστερες ειδικότητες των δημοσίων ΙΕΚ τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος Μελετών του ΟΕΕΚ, οι πέντε περιζήτητες ειδικότητες στα ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης είναι: Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής, Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων, Τεχνικός Αερίων Καυσίμων, Κομμωτής - Τεχνικός Περιποίησης Κώμης και Ειδικός Μηχανοργάνωσης Λογιστηρίου. Όπως τόνισε η προϊσταμένη του τμήματος Σπουδών του ΟΕΕΚ Κατερίνα Κεχαγιά, οι ειδικότητες δημιουργούνται ύστερα από εισήγηση ειδικής επιτροπής, η οποία πρωτίστως μελετά τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι τρεις νέες ειδικότητες που θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο στα δημόσια ΙΕΚ και είναι οι ακόλουθες: Τεχνικός Κεραμικών Υλικών (Λάρισα), Τεχνίτης Δομικών Έργων, Αλουμινίου και Σιδήρου (Πολύγυρος Χαλκιδικής), Βοηθός Φυσικοθεραπείας-Υπάλληλος Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας (Πολύγυρος, Μαρκόπουλο, Γιάννενα, Πάτρα, Αργολίδα, Λήμνο, Σύρο και Κέρκυρα).


πηγή: εφημερίδα Μακεδονία

"Μην τους λέτε πώς να το κάνουν. Δείξτε τους πώς να το κάνουν και μη λέτε κουβέντα. Αν μιλήσετε, θα κοιτάνε τα χείλη σας που κουνιούνται. Αν τους δείξετε θα θελήσουν να το κάνουν μόνα τους".-Μ. Μοντεσσόρι