Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς!

Μπορεί να έφυγε η αναστάτωση της πρώτης μέρας, αλλά οι επόμενες μέρες είναι εξίσου σημαντικές για να βοηθήσουμε τα παιδιά να υιοθετήσουν καλές νέες συνήθειες για τη φετινή σχολική χρονιά (αλλά και για τη ζωή τους).

Τα παιδιά μπαίνουν σε νέα ρουτίνα πρωινής και βραδινής προετοιμασίας, μαθαίνουν ότι όταν γυρνούν από το σχολείο χρειάζεται να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, αρχίζουν να διαβάζουν τα μαθήματά τους.

Μία από τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, είναι να φτιάξουν την τσάντα τους για το σχολείο. Τα περισσότερα παιδιά φτιάχνουν την τσάντα τους από την προηγούμενη μέρα και και αυτό είναι ό,τι καλύτερο γιατί περιορίζεται η τρέλα της πρωινής προετοιμασίας.

 

Όποτε κι αν ετοιμάσουν τις τσάντες τους, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να θυμηθούν να βάλουν μέσα. Και φέτος περισσότερο από ποτέ!

Γιατί ήταν διαφορετικό άλλες χρονιές που μπορεί να ξεχνούσαν να πάρουν ένα βιβλίο και άλλο να ξεχάσουν να πάρουν φέτος τη μάσκα τους ή τα υπόλοιπα απαραίτητα. Οι περισσότερες από τις μαμάδες που έχω μιλήσει τις τελευταίες μέρες, μου έχουν πει ότι έχει ήδη συμβεί τα παιδιά να φύγουν χωρίς μάσκα! Ευτυχώς υπήρχε μια δεύτερη στην τσάντα.

Εννοείται ότι έχει συμβεί και στο δικό μας σπίτι! Από την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι δραστηριότητες έχει ήδη συμβεί (και ευτυχώς στο πορτμπαγκάζ έχουμε ένα σετ με μάσκες για τέτοιες περιπτώσεις).

Ποια είναι λοιπόν η λύση; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να φτιάξουν την τσάντα τους χωρίς να ξεχάσουν βιβλία, τετράδια, κασετίνα, μάσκα, μαντηλάκια, αντισηπτικό, φαγητό νερό;

Πώς δε θα τους σπάσουμε τα νεύρα ρωτώντας τους 30 φορές αν θυμήθηκαν να πάρουν το ένα ή το άλλο;

Πώς θα αποφύγουμε να κάνουμε εμείς τη δουλειά για εκείνα και θα τα βοηθήσουμε να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, να πατήσουν στα πόδια τους και να νιώσουν ότι έχουν τον έλεγχο;

Σας παρουσιάζω το νέο μου εκτυπώσιμο! Ένα εργαλείο που θυμίζει στα παιδιά τι να βάλουν κάθε μέρα στην τσάντα τους. Μπορούν να το συμβουλεύονται όταν φτιάχνουν την τσάντα τους την προηγούμενη μέρα, αλλά και να του ρίχνουν μία τελευταία ματιά το πρωί πριν να φύγουν για το σχολείο.

Μπορείτε να το δώσετε στα παιδιά να το χρωματίσουν, μπορείτε να το πλαστικοποιήσετε αλλά και να το τυπώσετε σε πολλά αντίγραφα (ένα για το δωμάτιο, ένα για δίπλα στην εξώπορτα κλπ).

Και φυσικά μπορείτε να το συμβουλεύεστε κι εσείς! Εγώ έχω σταματήσει εδώ και καιρό να βασίζομαι στη μνήμη μου για να θυμηθώ να κάνω πράγματα. Δεν αφήνω υποχρεώσεις και τις σκέψεις να τριγυρίζουν στο μυαλό μου, να πιάνουν χώρο και να με βασανίζουν.

 

Συμπληρώστε την φόρμα στο τέλος της σελίδας του Aspaonline.gr

"Αφήστε τα παιδιά να είναι ελεύθερα. Ενθαρρύνετέ τα. Αφήστε τα να βγουν έξω όταν βρέχει. Αφήστε τα να βγάλουν τα παπούτσια τους όταν βρουν μια λιμνούλα με νερό. Και όταν το γρασίδι στα λιβάδια είναι υγρό από τις δροσοσταλίδες, αφήστε τα να τρέξουν πάνω του και να το ποδοπατήσουν με τα γυμνά τους πόδια. Αφήστε τα να ξεκουραστούν ειρηνικά όταν ένα δέντρο τα προσκαλεί να κοιμηθούν κάτω από τη σκιά τους. Αφήστε τα να φωνάξουν και να γελάσουν όταν ο ήλιος τα ξυπνάει το πρωί."-Μ. Μοντεσσόρι