Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά ιδρύθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2007, ένας νέος Οργανισμός της Μητροπόλεώς μας, με την νομική μορφή του εκκλησιαστικού ιδρύματος και την επωνυμία Οργανισμός Προαγωγής της Υγείας «¶γιος Λουκάς Κριμαίας».

  Στον Οργανισμό αυτόν έχει ανατεθεί αφ? ενός μεν η επιστημονική υποστήριξη και η βοήθεια αδυνάτων, πασχόντων και εν γένει εμπεριστάτων συνανθρώπων μας, αφετέρου δε η δημιουργική κινητοποίηση της κοινωνίας μας μέσω της παροχής κλινικών, συμβουλευτικών, υποστηρικτικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών, εκδοτικών και άλλων υπηρεσιών. Την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού η Ιερά Μητρόπολη ανέθεσε σε τρεις υπαλλήλους του.

.

Ο Οργανισμός ξεκίνησε επί της ουσίας το έργο του στις αρχές του 2007, οπότε και απεστάλη το Καταστατικό του προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εφαρμόζοντας τις αρχές μιας μεθοδολογίας γνωστής ως Συμμετοχική Έρευνα ? Δράση, προσπαθήσαμε να καταγράψουμε κατ΄ αρχάς την κατάσταση όσον αφορά κάποιες παραμέτρους της Υγείας, στο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

   Συγχρόνως δε, όλο αυτό το διάστημα επιδιώξαμε και ήρθαμε σε επαφή με όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, που ασχολούνται με θέματα προαγωγής της υγείας και καταγράψαμε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της τοπικής μας κοινωνίας. Βασική μας αρχή είναι να συμβάλλουμε διαρκώς στην δημιουργία σχέσεων δημιουργικής συνεργασίας σε οποιοδήποτε πλαίσιο, οικογενειακό, συναδελφικό, συλλογικό, εκπαιδευτικό, εργασιακό, θεραπευτικό, εν τέλει κοινωνικό. Αποτελεί και δική μας προσπάθεια να συνδέουμε ρήγματα και χάσματα, να οικοδομούμε και να συντηρούμε γέφυρες. 

  Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη, την προφανή, για κινητοποίηση της κοινωνίας μας, αποφασίστηκε ως πρώτη δομημένη δραστηριότητά μας, ένα ανοιχτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με κεντρικό θέμα το ζήτημα των ναρκωτικών. Έλαβε μέρος στο Μεσολόγγι κατά το χρονικό διάστημα Νοέμβριο 2007 - Μάρτιο 2008 και περιελάμβανε μία συνάντηση τον μήνα, συνολικά έξι, οι εισηγητές δε ήταν κορυφαίοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο χώρο των εξαρτήσεων. Αυτό το πρόγραμμα, ο 1ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας, ήταν ένα σεμινάριο, ανοιχτό στη συμμετοχή οιουδήποτε και με πρόβλεψη να δύναται να συμμετάσχει οιοσδήποτε στον κοινωνικό διάλογο που προάγει, αφού πραγματοποιήθηκε σε πλαίσιο μεγάλης ομάδας.

  Φέτος, πραγματοποιούνται οι 2ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας στο Αγρίνιο με θεματολογία το ζήτημα των ναρκωτικών και 3ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας με θεματολογία για παιδιά και έφηβους στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο, με την υποστήριξη της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας, των Δήμων Μεσολογγίου και Αγρινίου, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της «Γέφυρα Α.Ε.»

 

Ο Οργανισμός «¶γιος Λουκάς Κριμαίας», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με ειδικές ανάγκες Μεσολογγίου «Μάθηση-Μέριμνα», δημιούργησε και ξεκίνησε μια Ομάδα Γονέων με Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες το διάστημα Νοέμβριος 2007-Μάιος 2008, η οποία συναντιόταν στον χώρο του Οργανισμού, σε συγκεκριμένη και σταθερή ώρα και ημέρα, η συμμετοχή δε ήταν δωρεάν.

  Ο Οργανισμός « ¶γιος Λουκάς Κριμαίας», συμμετείχε στην 7η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου 2007 στην Λάρνακα της Κύπρου. Το θέμα του συνεδρίου αυτού ήταν ??Η πρόληψη ξεπερνά σύνορα, δημιουργεί συνδέσεις? προχωράει??. Ο Οργανισμός μας συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου, με μια επιστημονική εργασία.

  Συμμετείχε επίσης, στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής που διοργάνωσε η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία και πραγματοποιήθηκε από 14 έως 18 Μαΐου 2008 στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης. Ο Οργανισμός μας συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου, κορυφαίου στον τομέα της Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας, με τέσσερις επιστημονικές εργασίες. Οι τέσσερις αυτές εργασίες έγιναν δεκτές από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου ως προφορικές ανακοινώσεις. Όλες οι εργασίες συντάχθηκαν από τους συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως.

  Οικοδομώντας συνθήκες  συνεργασίας με αντίστοιχους Φορείς της Μητρόπολής μας, πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 2008 στην Ιερή Πόλη Μεσολόγγι, Ημερίδα με θέμα «Η μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες». Την Ημερίδα αυτή, διοργάνωσε ο Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με ειδικές ανάγκες Μεσολογγίου «Μάθηση-Μέριμνα», με την επιστημονική υποστήριξη του Οργανισμού Προαγωγής της Υγείας « ¶γιος Λουκάς Κριμαίας» και της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας - Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.Α.. Διαπιστώθηκε από όλους η ανάγκη για δικτύωση  και στενότερη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων, με απώτερο σκοπό την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών στα  άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους.

  Στην ιδέα, λοιπόν, να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο, ο Οργανισμός Προαγωγής της Υγείας «¶γιος Λουκάς Κριμαίας» ανέλαβε να συγκαλέσει την πρώτη συνάντηση, στις 4 Ιουλίου 2008, στην οποία συζητήθηκε η δημιουργία του δικτύου συνεργασίας,. Προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε ¶τομα με Αναπηρίες στο Νομό μας. Η συνάντηση, ενταγμένη στο Πρόγραμμα Προαγωγής της Συνεργασίας «Γέφυρες» του Οργανισμού «¶γιος Λουκάς Κριμαίας», φιλοξενήθηκε στο κτήριο της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.Α.) στο Μεσολόγγι. Στην πρώτη αυτή συνάντηση προσήλθαν οι περισσότεροι Φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, εκφράζοντας κατ? αρχάς την ανάγκη και τη διάθεση για συνεργασία όλων όσων εργαζόμαστε με ¶τομα Με Αναπηρία. Σήμερα, μετά την ιδρυτική συνάντηση των Φορέων ΑΜΕΑ που πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου στο Αντίρριο, στα Γραφεία της Εταιρίας «Γέφυρα Α.Ε.», εγκρίθηκε ομόφωνα από όλους τους παρευρισκόμενους Φορείς, το Πλαίσιο Λειτουργίας του «Δίκτυο Φορέων ΑΜΕΑ Αιτωλοακαρνανίας», όπως ονομάστηκε, που ρυθμίζει την συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, ξεπερνώντας τις όποιες νομικές δυσκολίες προκύπτουν από την νομική φύση όλων αυτών των Φορέων. Συστήθηκε επταμελή Συντονιστική Ομάδα για να προετοιμάζει τις επόμενες συναντήσεις του Δικτύου,  καθώς και να πραγματοποιεί τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικτύου.  Ιδιαιτέρως αξίζει να επισημανθεί η συμμετοχή της Εταιρείας «Γέφυρα Α.Ε.», η οποία, εκτός των άλλων, υποστηρίζει και αυτή την συλλογική προσπάθεια, καθώς και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δήλωσε υποστηρικτής της σημαντικής αυτής προσπάθειας. Η δεύτερη Ολομέλεια έλαβε μέρος στο Αγρίνιο, στις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Αγρινίου, στις 23 Φεβρουαρίου 2009, με την συμμετοχή των Φορέων του Δικτύου.

  Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών υπηρεσιών του Οργανισμού, πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι στις 20, 21 και 22 Φεβρουαρίου 2009, τριήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για το πρόγραμμα ΤΕACCH (Θεραπεία και Εκπαίδευση Παιδιών με Αυτισμό και Διαταραχές Επικοινωνίας), με εισηγήτρια την κα Βάγια Παπαγεωργίου, MD Παιδοψυχίατρο και Ειδικό TEACCH, που διοργάνωσε ο Οργανισμός Προαγωγής της Υγείας «¶γιος Λουκάς Κριμαίας». Το Σεμινάριο παρακολούθησαν εξήντα επαγγελματίες ψυχικής υγείας (Παιδοψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Λογοπεδικοί, Εργοθεραπευτές, Ειδικοί Παιδαγωγοί, Δάσκαλοι) καθώς και γονείς παιδιών με αυτισμό από όλη την Ελλάδα. Λόγω του μεγάλου αριθμού δηλώσεων συμμετοχής για το Σεμινάριο αυτό, οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ τις διαθέσιμες θέσεις, ο Οργανισμός «¶γιος Λουκάς Κριμαίας», οργάνωσε πάλι στο Μεσολόγγι στις 24, 25 και 26 Απριλίου 2009, το ίδιο Σεμινάριο.

Στο διάστημα αυτό λειτουργίας του Οργανισμού, πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις- διαλέξεις σε σχολεία της Μητροπόλεώς μας, σε συνεργασία με Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων. Δέχθηκε αιτήματα από συνανθρώπους μας, που, είτε ανέλαβαν να υποστηρίξουν θεραπευτικά οι συνεργάτες του Οργανισμού είτε διευκόλυνε στην σωστή ενημέρωση και παραπομπή τους σε αντίστοιχες Δομές ή Φορείς του Νομού μας ή και εκτός αυτού.

Μείζονα προτεραιότητά μας στη φάση αυτή αποτελεί η δημιουργία ενός Συμβουλευτικού Σταθμού για την υποστήριξη της Οικογένειας στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι. Ήδη επεξεργαζόμαστε τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου και ελπίζουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε περισσότερες κλινικές-θεραπευτικές υπηρεσίες.

Τέλος, για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ιστολόγιο του Οργανισμού: http://opyimaa.blogspot.com/. 

"Το να αφήνεις το παιδί να κάνει ό,τι θέλει όταν ακόμα δεν έχει αναπτύξει δυνάμεις ελέγχου είναι σαν να προδίδεις την ιδέα της ελευθερίας."-Μ. Μοντεσσόρι